Autoplin LPG Q Max

Petrol Autoplin LPG predstavlja nadogradnju sadašnjeg autoplina u ponudi, prije svega u sistemu provjere i osiguravanja najvišeg kvaliteta goriva.

Petrol Autoplin LPG predstavlja nadogradnju sadašnjeg autoplina u ponudi, prije svega u sistemu provjere i osiguravanja najvišeg kvaliteta goriva, a sadržajno zaokružuje porodicu pogonskih goriva Petrol Q Max.

PETROL Autoplin (LPG, GPL) je ukapljen naftni plin (UNP) za upotrebu u motornim vozilima. Primjeren je za sve benzinske motore, koji su posebno prilagođeni upotrebi autoplina.

To je gorivo prihvatljivo za okoliš jer doprinosi smanjenju azotnog oksida za 34 posto, karbon-dioksida za 15 i karbon- monoksida za 50 posto. Zato se autoplin vrlo često koristi u javnom gradskom putničkom saobraćaju (Beč, Moskva, Budimpešta, Prag, Milano…), a u nekim gradovima je čak i propisano pogonsko gorivo.

Autoplin je lako ispariva tečnost sa visokim oktanskim brojem, koja je po svojoj energijskoj vrijednosti najbliže benzinu. Ugrađivanjem savremenih uređaja za korištenje autoplina je potrošnja autoplina u poređenju sa benzinom samo još nekoliko postotaka niža, a snaga motora ostaje skoro jednaka.

Širom svijeta je autoplin u velikoj mjeri uvaženo pogonsko gorivo.

Najrasprostranjenije je u Japanu i Evropi, gdje ga koristi već deset posto vozača, i to najviše u Italiji, Holandiji, Poljskoj, Francuskoj, Austriji… Neki proizvođači automobila u svom prodajnom programu nude već tvornički prilagođene automobile na autoplin, sa mogućnošću upotrebe dvije vrste goriva. Ponuda tvornički prilagođenih vozila je iz dana u dan veća.

Plinski pogon se može naknadno ugraditi i u skoro sva vozila na benzinski ili dizelski pogon, a pri tome se prava ušteda pojavljuje prije svega kod ugrađivanja u benzinske motore. Postoji mali broj vozila kod kojih ugradnja nije moguća (na primjer neka vozila sa turbinskim punjačima).

Plin je v vozilima bezbjedno pohranjen u atestiranom čeličnom rezervoaru i pod pritiskom do 10 atm., tako da je u tečnom agregatnom stanju. Rezervoar se puni samo do 80 posto zapremine, a preostali prostor je namijenjen temperaturnom rastezanju tečnosti. Također sve druge komponente plinske instalacije moraju biti atestirane i provjerene.

Parkiranje vozila na plinski pogon u zatvorenim garažnim objektima nije dozvoljeno.