Kolačići

Pojašnjenja o upotrebi web kolačića

Uopšteno

 1. Što su kolačići?
 2. Zašto trebamo kolačiće?
 3. Vrste kolačića
 4. Blokiranje kolačića
 5. Kolačići koji se koriste

Društvo PETROL d.d., Ljubljana (dalje u tekstu: PETROL), kao administrator ličnih podataka korisnika Petrolovih web stranica, na svojim web stranicama koristi kolačiće. Kolačići su male tekstualne datoteke koje se memorišu na računaru korisnika prilikom njegove posjete web stranici i obično sadrže:

 • ime servera s kojeg je poslan kolačić,
 • životni vijek kolačića,
 • vrijednost (jedinstveni broj).

Postoji više vrsta, odnosno kategorija kolačića: privremeni/trajni, vlastiti/ostali, neophodni/manje neophodni za rad web stranice; djelimično nametljivi kolačići koji bilježe statistiku/vrlo nametljivi koji bilježe statistiku i prikupljaju lične podatke.

Bez obzira na vrstu, svim kategorijama kolačića zajednička je vremenska ograničenost njihovog trajanja.

Kolačići tako izvode nekoliko važnih funkcija, na primjer personalizaciju web stranice, poboljšanje korisničkog iskustva i slično.

I. Što su kolačići?

Kolačići su male tekstualne datoteke koje većina web stranica memoriše u uređaje pomoću kojih korisnici pristupaju internetu u svrhu prepoznavanja uređaja koje su korisnici koristili prilikom pristupanja. Svi posjetioci web stranica na svojim računarima, tabletima i mobitelima imaju memorisan veliki broj kolačića s raznih web stranica. Njihovo memorisanje nadzire pretraživač korisnika koji može ograničiti ili blokirati memorisanje kolačića. Kolačići nisu štetni i uvijek su vremenski ograničeni.

II. Zašto trebamo kolačiće?

Kolačići su ključni za osiguranje pružanja ugodne web usluge korisniku. Kolačići ubrzavaju i pojednostavljuju interakciju između korisnika interneta i web stranice. Pomoću kolačića, web stranica pamti preference i iskustva korisnika, čime se štedi vrijeme, a moguće je i lakše i učinkovitije pretraživanje web stranica.

Nekoliko konkretnih primjera korištenja kolačića:

 • omogućava bolje iskustvo korištenja web stranice, i to prilagođavanjem prikaza sadržaja posjetiocima s obzirom na njihove prethodne posjete,
 • memorišu odabir sužavanjem izbora uređaja i ponude te njihovim upoređivanjem,
 • kod određenog broja web stranica nije potrebna ponovna prijava, jer je prethodno zapamćena,
 • za prepoznavanje vašeg uređaja (računar, tablet, mobitel), koji vam omogućava da prilagodite prikaz vašeg uređaja,
 • za praćenje posjeta, čime se omogućava provjera učinkovitosti prikaza sadržaja i odgovarajućih oglasa, te stalno poboljšanje web stranica,
 • za anonimno izvještavanje o demografskim kategorijama i interesima posjetioca,
 • neophodni su za pružanje određenih usluga (npr. Inernetsko bankarstvo, web trgovine i ostali oblici elektronskog poslovanja, ...).

III. Vrste kolačića

Na našim web stranicama koristimo kolačiće koji se dijele u tri grupe:

Kolačići 1. grupe

Kolačići 1. grupe su neophodni za funkcionisanje web stranice. Oni su od ključne važnosti i bez njih stranica ne bi mogla funkcionisati. Memorišu se kada na web stranici izvršite bilo kakvu interakciju klikom na jednostavne linkove (npr. kada dostavljate obrazac, prijavljujete se itd.). Upotreba ove grupe kolačića je automatska i podešavanje postavki ove grupe nije moguće.

Saglasan sam s memorisanjem kolačića iz grupe 1

Kolačići 2. grupe

Kolačići 2. grupe su analitički kolačići koje koristimo za prikupljanje statističkih podataka o korištenju naših web stranica. Kolačiće 2. grupe koristimo zajedno s alatom SafeMetric™, pomoću kojeg osiguravamo anonimizaciju ličnih podataka. Anonimizacija podataka korištenjem alata SafeMetric™ nije reverzibilna, što znači da na osnovu anonimnih podataka nije moguće u suprotnom smjeru povezati ili na bilo koji način identifikovati pojedinačnog korisnika. Kao rezultat toga, dobivamo potpune statističke izvještaje o posjećenosti i aktivnostima na našim web stranicama, pri čemu podatke o korisniku ne možemo koristiti u druge svrhe, jer on, zahvaljujući ovom alatu, ostaje u potpunosti anoniman. U skladu sa zakonskim propisima, alat SafeMetric™ nam omogućava saradnju s vanjskim pružaocima usluga web analitike bez kritičnih uticaja na relevantnost izmjerenih podataka. Koristimo vlastite web kolačiće (»1st party cookies«), što znači da ih memoriše i učitava samo naša web stranica, a ne i treće osobe (npr. Google). Međutim, bez obzira na činjenicu da su memorisani podaci anonimizirani, te da ih nije moguće povezati s određenim korisnikom ili korisnikom čiji identitet je moguće utvrditi, pružamo vam mogućnost da zabranite korištenje kolačića ove grupe, što možete učiniti klikom na niže označeno polje:

Saglasan sam s memorisanjem kolačića iz 2. grupe

Kolačići 3. grupe

Kolačići 3. grupe su kolačići saradničkih usluga kao što su: Facebook, Twitter, Google itd. Ovi kolačići omogućavaju korištenje dodataka i funkcija na našim stranicama koji su povezani s društvenim mrežama i drugim platformama. Koristimo ih u marketinške svrhe i u svrhu praćenja vaših posjeta različitim mrežnim stranicama. Njihova svrha je prikazivanje vama primjerenih i zanimljivih oglasa, ali i blokiranje oglasa koje ste već vidjeli. Ukoliko niste saglasni s upotrebom ovih kolačića, nećemo ih prikazivati, ali se može dogoditi da vam neke zanimljive funkcije web stranice ne budu dostupne.

Saglasan sam s memorisanjem kolačića iz 3. grupe

IV. Blokiranje kolačića

Osim kolačića iz 1. grupe, sami odlučujete hoćete li dopustiti memorisanje kolačića na vašem uređaju. Postavke kolačića možete kontrolisati i mijenjati u vašem web pretraživaču.

Za informacije o postavkama kolačića, odaberite web pretraživač koji koristite.

Funkcije oglašavanja u okviru usluge Google Analytics mogu se isključiti i pomoću alata »Postavke oglašavanja«, alata »Postavke oglašavanja« za mobilne aplikacije ili na neki drugi način koji vam je na raspolaganju (na primjer, onemogućavanjem prijedloga Network Advertising Initiative). Iz programa Google Analytics možete se i u potpunosti isključiti, i to pomoću dodatka koji ćete pronaći na: https://tools.google.com/dlpage/gaoptout/.

V. Kolačići koji se koriste