Sredstva za podmazivanje

Petrol već dugi niz godina sarađuje na području automotiva sa svjetskim priznatim naftnim preduzećem Chevron.

Saradnja sa Chevronom počinje 1994. godine, kada je Petrol odabrao tadašnji Texaco za partnera za proizvode vlastite robne marke. Početna saradnja oko Petrolovih motornih ulja ubrzo se proširila i na druge proizvode iz tzv. automobilskog programa.

Tako je Petrol u okviru svojih robnih marki motornih ulja Petrol, ulja za mjenjače i diferencijale GL, traktorskih ulja AGROTRAK i rashladne tečnosti ANTIFRIZ tražio originalne Chevron Texacove proizvode, Havoline – ulja za lična vozila, Ursa – ulja za privredna vozila, Geartex – ulja za mjenjače i diferencijale, traktorska ulja Textran i rashladne tečnosti Havoline.

Ulja koja štede gorivo

Texaco je vodeće naftno preduzeće koje već godinama intenzivno uvodi tzv. motorna ulja “fuel economy” – ulja koja štede gorivo. U današnje vrijeme, kada ekologija nije samo stvar prestiža nego i propisa i zakona, takvo ulje daje velik doprinos smanjenju potrošnje fosilnih goriva, a time i manjim emisijama CO2.

Industrijska sredstva za podmazivanje

Prodajni program industrijskih sredstava za podmazivanje obuhvata cirkulaciona, turbinska i hidraulična ulja, kao i druga ulja za industriju.
U prodajnom programu Petrola su i nelegirana i niskolegirana ulja, sredstva za mehaničku i toplotnu obradu metala, masti, mont. paste, specijalizovana sredstva za podmazivanje, ulja i zaštitna sredstva.

Petrol osigurava nivo kvaliteta cjelokupnog snabdijevanja slovenačkog tržišta industrijskim sredstvima za podmazivanje porijeklom od sljedećih proizvođača: Olma, Castrol, Mobil, Kluber, Texaco, Ina, kao i drugih većih proizvođača sredstava za podmazivanje, pri čemu dosljedno uvažava zakonske propise i ekološke normative.

Na području industrijskih sredstava za podmazivanje Petrol kupcima nudi cjelovitu uslugu:
Petrolovo cjelovito upravljanje podmazivanjem (PC UP).
Ta Petrolova ponuda znači prijelaz s jednostavnog kupovanja, upotrebe i uklanjanja sredstava za podmazivanje na cjelovitu uslugu.
Sistemom PC UP Petrol nadgrađuje djelatnosti kojima je već dosad snabdijevao svoje kupce (tehničko savjetovanje, izrada plana podmazivanja i laboratorijske analize).

Sredstva za podmazivanje i ekologija

U Petrolu se “ekologija” piše velikim slovom.
U procesu rada motora ili mašine sredstvo za podmazivanje se istroši, te ga treba ukloniti.

Za sve kupce koji su imaoci istrošenih sredstava za podmazivanje, odnosno otpatka, otpadnih maziva i rashladnih tečnosti, nauljenih krpa, otpadnih uljnih i zračnih filtera, kao i drugih otpadaka koji nastaju prilikom upotrebe različitih sredstava za podmazivanje Petrol vodi brigu o preuzimanju i uklanjanju otpadnih ulja (besplatno).

Petrol snabdijeva svoje kupce i rashladnim sredstvima za podmazivanje (emulzijama), koja se koriste u procesu obrade metala.

Preko ugovornih izvođača (Ekol, Eko les, Ecolplus) brine za uklanjanje istrošene emulzije, za čišćenje mašina za obradu i zamjenu emulzije te za besplatan odvoz sve otpadne ambalaže, plastične i metalne.

“Petrol2Eko” je sistem cjelovitog snabdijevanja automehaničarskih servisa, koji se odlikuje s čak nekoliko konkurentnih prednosti, a njegov osnovni element predstavlja jednostavno, stručno i efikasno rješavanje teškoća u vezi s istrošenim motornim uljima i drugim uljnim otpacima. 

Kontakt

Suad Nekić

Džemala Bijedića 202, 71210 Ilidža

suad.nekic@petrol.ba